Onze Boomprojecten

boomprojecten House Raccoon
1 Product, 1 Boom

We proberen met House Raccoon onze verantwoordelijkheid te nemen. Daarom planten we voor elk product & workshop deelnemer (!) 1 boom. We doen dit sinds de start van ons label (oktober 2017) met heel wat partners waaronder onze huidige partner Trees.org. Bij Trees planten ze bomen in samenwerking met lokale (Sub-Sahara) gemeenschappen die enorm profiteren van de toename in biodiversiteit, bodemrijkheid & schaduw op hun velden door de bomen. Het meest zichtbare resultaat: ouders die met de meeropbrengst geld hebben om hun kinderen de kans te geven om naar school te gaan. Niet alleen klimaat- en milieuveranderend maar ook levensveranderend dus!

Om de geplante bomen beter te kunnen traceren en zeker te zijn dat de bomen überhaupt geplant worden, werken we samen met Dollar Donation Club. Zij houden 10% van de donatieopbrengts om hun organisatie te ondersteunen.

Campagne: 5 Miljoen Bomen

Op 27 juni 2018 lanceerden we onze donatiecampagne '5 miljoen bomen', die liep tot 31 augustus. Het doel was om in 2 weken tijd 5.000.000 bomen te planten door 500.000 euro in te zamelen en te doneren aan Trees for the Future. Natuurlijk was dit getal 'een beetje' optimistisch, maar de focus op een heel hoog getal brengt alleen maar meer aandacht voor de campagne (en dus meer bomen die geplant zullen worden). En het deed er niet echt toe of we het doel daadwerkelijk zouden bereiken, want 1 boom planten is nog altijd beter dan geen bomen. We zijn er dus gewoon voor gegaan en na verlenging van de campagne van 2 weken naar 2 maanden hebben we een prachtige € 10.886,59 opgehaald, goed voor 108.865 bomen. Een resultaat om absoluut trots op te zijn!

Green Friday

Black Friday is niet onze best vriend. Het woordje 'duur' zit niet voor niks in 'duurzaam'. Hoe goedkoper dingen zijn, hoe makkelijker we ze meteen ook weer wegsmijten. Een duur designitem smijt je niet zo snel weg. Bij House Raccoon dus geen kortingen op Black Friday. Daarom organiseren wij op Black Friday altijd Green Friday. We planten dan 10 bomen per product in plaats van 1!

Instagram comments

Ook ons Instagram publiek wordt betrokken. Heel af en toe, als we zoiets hebben van 'awel ja, laat ons wat extra geld doneren want waarom de f*ck ook niet, geld moet rollen' laten we onze klanten toe om bomen te planten door simpelweg te reageren op een Instagram berichtje. Mega leuk toch, ofni ofwel ofni? 😄

Campagne: Design Boompjes

Af en toe planten we ook extra bomen bij het lanceren van onze nieuwe producten. Zo plantten we bij de launch van onze design boompjes maar liefst 10 bomen ipv 1 voor elke boompje!

Overige Projecten

Heb je nog leuke boom-plantende ideëen voor ons? Stuur ze dan zeker op en wie weet kunnen we samen met jou nog meer impact maken! Omt (oh my tree) 🤓🌳

Bomen FAQ

Hoe planten jullie bomen?

We planten zelf geen bomen. Daar zijn we namelijk niet zo goed in. We werken daarom samen met Trees.org via Dollar Donation Club. Na lang onderzoek, dé beste boom-plantende organisatie ter wereld.

We hebben ook nog samen gewerkt met Bos+ & OneTreePlanted maar deze bleken toch iets minder transparant te zijn dan onze huidige partners.

Waar planten jullie bomen?

Vooral in Sub-Sahara (veel in en rond Kaffrine) in het Green Belt project. Bomen groeien immers veel sneller in tropische regio's (en nemen dus meer C02 op) en hun sociale impact is veel groter dan in Europa.

Waarom planten jullie niet in België?

Eén boom in België kost makkelijk 30 keer meer dan in de projecten van Trees.org voor een lagere milieu impact (lagere C02 opname hoe noordelijker je gaat) en quasi geen sociale impact (in de projecten van Trees.org zorgen de bomen voor shifts naar meer voeding, betere opleiding etc...). Het lijkt ons de logische keuze om daar te investeren waar 1 euro het meeste impact levert.

Waarom planten jullie bomen?

Omdat we iets goed willen doen. Of misschien beter: omdat het niet goed voelt om 'zomaar' producten te verkopen. Er bestaat al zoveel en dan lijkt het ergens zinloos om nog meer te gaan creëren? Maar aan de andere kant zijn we er ook voorstander van dat mensen hun passies kunnen nastreven en soms staan deze passies haaks op andere waarden. 

Daarom, als er dan toch winst gemaakt wordt, voelt het als een logische keuze om een deel daarvan te investeren in goede doelen zodat niet enkel wij gelukkig worden van het beleven van onze passies, maar ook honderden/duizenden andere mensen samen met ons via de extra (groene) impact die elke verkoop genereert. ❤️

Hoeveel geld kost 1 boom?

Dat hangt af van project tot project. We deden projecten van €1/boom bij Bos+ and OneTreePlanted. Bij Trees.org startten we met een project van €0,1/boom (omdat we er meteen enkele miljoenen plantten samen met andere Belgische ondernemers via Promobutler vzw). De huidige kost bedraagt ongeveer €0,3/boom.

Hoeveel bomen hebben jullie al geplant?

We plantten al meer dan 180.000 bomen. Het exacte aantal vind je terug in onze teller op deze pagina! Klik hier voor een overzicht van onze facturen en certificaten.

Kan ik de projecten volgen?

Via onze huidige (tussen)partner Dollar Donation Club kan je na aankoop exact zien waar jouw Trees.org bomen geplant worden!

Wat is jullie visie over greenwashing?

Greenwashing is zeggen dat je iets doet maar het vervolgens niet doen. Of het maar doen voor een heel klein deel en er ondertussen wel buitensporig veel reclame mee maken zodat het lijkt alsof je veel meer gedaan hebt.

Om dit te vermijden, vinden we het heel belangrijk om zeer transparant te zijn over alles. Vandaar onze keuze voor Dollar Donation Club en trees.org!

Andere vraag

Zit je nog met andere vragen? Stuur ons gerust een mailtje op info@houseraccoon.com en we helpen je heel graag verder!